Tillsammans mot svinnet!

2021-01-11 10_43_40-Använd hela grönsaken _ citygross.se - City Gross och 6 sidor till - Arbete – Mi.png

Enligt FN:s utvecklingsprogram (UNDP) slängs så mycket som en tredjedel av all mat som produceras i världen. För att minska belastningen sker ett stort arbete runt om i världen för att halvera matsvinnet i hela livsmedelskedjan till 2030: från produktion, via tillverkning, leverantörer och grossister till butiker och slutligen i hemmen.

Den senaste tiden har matförsörjningen påverkats ytterligare på många platser i världen, detta på grund av arbetskraftsbrist och andra störningar som uppstått i spåren av Covid-19. I Sverige har dock livsmedelsförordningen fungerat bra, även om konsumtionsmönstret under våren ändrades när många handlade mer än vanligt. Detta bidrog till en tillfällig nedgång i svinnet.

För 2019/20 är nivåerna av matsvinn inom vår verksamhet 1,54 procent. Vi utmanar oss själva att öka takten med målet att matsvinnet från vår egen verksamhet ska minska till 1 procent till år 2025. Vi arbetar med innovativa arbetssätt och verktyg för att minska vår del av matsvinnet. 

Sedan 2018 använder alla City Gross butiker ett system från Whywaste för datumhantering. Tack vare det digitala verktyget har våra medarbetare ännu bättre koll på bäst-före-datum på varor och kan i god tid vidta åtgärder för att produkten inte ska gå till spillo. Whywaste används idag på mejeriprodukter, ost och chark. Systemet varnar när en vara närmar sig sitt hållbarhetsdatum och kan då till exempel prissänkas, tillagas i butikens kök eller skänkas till välgörande ändamål.

Varje butik väljer vilka lokala mottagare som eventuell överbliven mat ska skänkas till. Ofta rör det sig om organisationer som hjälper behövande människor eller lokala bönder som ger överbliven mat till sina djur.

Lediga jobb

Connecta med oss för att hålla dig uppdaterad med nya jobb.

Alla jobb
Teamtailor

Karriärsida från Teamtailor